България е начело по ръст на продажбите на нови автомобили

...
 България е начело по ръст на продажбите на нови автомобили
Коментари Харесай

България е лидер по ръст на продажбите на нови коли в ЕС

 България е отпред по растеж на продажбите на нови коли през януари и февруари в Европейския съюз, сочат данни на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA), оповестени през днешния ден.
С покачване на новите регистрации на леки коли през двата месеца от 39,5% на годишна база България дели първото място с Хърватия.

Общо за двумесечния интервал у нас са продадени 5024 нови автомобила по отношение на 3602 година по-рано.

Силен растеж на продажбите се регистрира също в Гърция (34,9%), Румъния (33,6%)  и Унгария (30,8%). Спад се записва само във Англия (-5,1%), Ирландия (-3,5%) и Швеция (-1,6%).

Общите продажби на нови коли в Европейския съюз нарастват с 5,8% до близо 2,38 млн. за двата месеца.

Само в границите на месец февруари в България са продадени 2559 нови автомобила, което съставлява растеж от 42,2% на годишна база и също е измежду най-силните в Европейски Съюз.

Общо за Евросъюза растежът е 4,3%  до над 1,125 млн. коли, което прави предишния месец най-хубавия февруари по продажби на нови леки коли от 2008 година

Продажбите на нови коли се възприемат като индикатор за здравето на стопанската система. В Европейски Съюз те регистрираха внезапен спад след финансовата рецесия от 2008 година, само че като цяло нарастват устойчиво от септември 2013 година

На огромните европейски пазари продажбите са били изключително дейни в Испания, където бележат напредък от 13%. В Германия и Франция са нарастнали със надлежно 7,4 на 100 и 4,3 на 100. Англия и Италия обаче не поддържат наклонността на напредък. Автомобилните продажби в тези страни са се свили надлежно с 2,8% и 1,4%.

Лидерът по продажби в Европейски Съюз - немският автомобилостроител Volkswagen, е имал пазарен дял от 24,2% през февруари, следван от френската PSA Group със 17,2%, Renault с 10,7%  и Fiat-Crysler със 7,4%.
По публикацията работиха: Десислава Попова, редактор Деляна Петкова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР